Dysponowanie odpowiednimi sprzętami kuchennymi nie tylko sprawia, że pracuje nam się wygodniej, ale również może nawet znacząco podnieść jakość przygotowywanych przez nas potraw. Warto zatem przykładać szczególną uwagę do tego, z jakich robotów kuchennych czy noży korzystamy na co dzień. Zwłaszcza te ostatnie odgrywają ważną rolę.

Noże ze stali 310S

stal 310sNajbardziej podstawowym wykorzystywanym w kuchni narzędziem jest nóż. W obecnych czasach ogromną popularnością cieszą się rozmaite programy kulinarne, w których uczestnicy otrzymują całe zestawy noży kucharskich. Można zatem zaobserwować, jak wielu ludzi naśladuje panującą modę i zaopatruje się w podobne zestawy. Tymczasem nawet szefowi kuchni wystarczą dobrej jakości trzy noże. Najlepiej sprawdzają się noże z wielokrotnie hartowanej stali 1.4845, nazywanej również stalą 310S. Co nie ulega wątpliwości, używana do ich produkcji stal 310S to materiał niezwykle trwały, który doskonale sprawdza się w każdej kuchni. Zastosowanie domieszki tytanu sprawie, że noże prezentują się znacznie lepiej, a poza tym są bardziej odporne na pokrywanie się korozją, dzięki czemu służą swoim właścicielom przez naprawdę długie lata. Warto podkreślić, że wykonane z tej stali noże są też wyjątkowo odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, co sprawia, że nie tępią się one tak szybko, jak wykonane ze zwykłej stali noże. Wystarczy je zatem ostrzyć raz w miesiącu, pamiętając jednak o właściwej ostrzałce, żeby mogły zachowywać swoje właściwości.

Stosowanie wysokiej jakości noży wykonanych ze stali 310S to także swego rodzaju odpowiedzialność. Żeby mogły nam one służyć, powinniśmy używać do ich ostrzenia specjalnej ostrzałki prętowej. Dzięki temu noże przez długi czas zachowają swoje właściwości, a my będziemy mogli cieszyć się przygotowywaniem smacznych potraw.