Urządzenia chłodnicze

Urządzenia chłodnicze utrzymują temperaturę od 0 do 15⁰C. Służą do przechowywania żywności, albo artykułów przemysłowych podatnych na działanie temperatury. Na takiej zasadzie w gospodarstwie domowym działają lodówki.

Wykorzystanie urządzeń chłodniczych

szafa chłodnicza nierdzewnaSzafy chłodnicze mogą mieć wszelakie zastosowanie. Wykorzystywane są do przechowywania żywności. Nie utrzymuje się tam temperatury ujemnej, raczej od 0 do 10-15⁰C, dzięki czemu produkty są gotowe do spożycia i nie wymagają rozmrażania. W zakładach produkujących żywność w takich szafach przetrzymuję się produkty w ramach kontroli jakości. W takim miejscu różne partie materiału trzymana są do końca daty ważności, aby ocenić, czy utrzymają się w dobrym stanie przez cały ten okres. Szafy chłodnicze wykorzystuje się też w laboratoriach. Wiele odczynników chemicznych, czy podłóż mikrobiologicznych musi być przetrzymywane w chłodzie, inaczej bardzo szybko ulegną zniszczeniu. W szpitalach w szafach chłodniczych trzymana są leki. Wiele substancji czynnych zawartych w lekach jest bardzo podatna na wzrost temperatury i długie przechowywanie ich w temperaturze pokojowej, czyli średnio 22⁰C, może powodować utratę właściwości leczniczych, a nawet szkodliwe działanie dla pacjenta. Najlepsza w takich miejscach jest szafa chłodnicza nierdzewna, ze względu na materiał z jakiego jest produkowana. Stal nierdzewna jest odporna na korozję pod wpływem czynników środowiskowych. Może przez wiele lat działać w szpitalu, czy laboratorium.

Szafy chłodnicze, lodówki, czy inne urządzenia chłodnicze mają szereg zastosowań, tym głównym jest przechowywanie zawartości w odpowiedniej temperaturze. W naszym klimacie to bardzo istotne. Gdy temperatura sięga 25⁰C nie trzeba się martwić o psucie się produktów.