Jaki piec wybrać?

Wybór pieca piekarniczego nie zawsze jest prostą sprawą. Wynika to przede wszystkim z faktu, że w każdej piekarni to urządzenie jest niezbędne, bez którego funkcjonowanie oraz praca piekarni nie będzie możliwa. Wiele osób, które prowadzą własną piekarnią bądź są odpowiedzialne za zakup nowego sprzętu zadaje sobie pytanie jaki piec tego typu będzie najlepszym możliwym wyborem.

Czy wybór pieca obrotowego będzie dobrym wyborem?

piec piekarniczy obrotowyPrzeglądając oferty producentów łatwo można zauważyć, że dzisiejszy rynek jest naprawdę bogaty, z roku na rok pojawiają się coraz to nowe urządzenia, wyprzedzając pod względem zaawansowania technologicznie poprzednie. Jeśli wejdziemy na dowolną stronę, która zajmuje się sprzedażą profesjonalnego sprzętu do piekarni zauważymy następujące kategorie: piece obrotowe, piece modułowe, piece sklepowe oraz piece tunelowe. Pierwszy z wymienionych typów, czyli piec piekarniczy obrotowy jest urządzeniem kompaktowym, stworzonym do instalacji go w pomieszczeniach o małej powierzchni. Piece tego typu są stosowane do wypieku następujących produktów: chleba, bułek a także ciasta oraz ciasteczek i tak dalej. Ich zaletą jest również ogrzewanie zarówno gazowe, olejowe, jak i elektryczne. Piec obrotowy ceniony jest również za swoją wytrzymałość oraz solidność, ponieważ jest najczęściej wykonany z dobrej jakości stali. Posiada również znakomitą izolację termiczną, która zapobiega utracie ciepła, co jest szczególnie ważne przy wypiekach.

Ten typ również bardzo szybko się nagrzewa, co równa się temu, że szybciej uzyskamy pożądane efekty oraz zaoszczędzimy energię. Tak pokrótce wygląda charakterystyka klasycznego pieca typu obrotowego. Myślę, że jego wybór będzie dobrą decyzją dla każdej piekarni, zwłaszcza takiej, która nie dysponuje dużą powierzchnią.